8 fordomme om at være på kanalrundfart i egen navle
Overskriften er valgt med et glimt i øjet fordi terapi til tider rent faktisk godt kan føles som en kanalrundfart i egen navle, men på den absolut fede måde, det handler om selvudvikling og udforskning af dig selv.
Terapi er en unik måde at finde ind til din kerne, dine værdier og det unikke menneske som du er.
Livet er jo ikke kun alvorligt og det er terapi heller ikke. Humor er en stor del af de flestes hverdag og terapien afspejler i virkeligheden vores helt almindelige hverdag. Så selvom terapi kan være svær, sorgfuld, trist og hårdt arbejde, så kan det bestemt også være befriende og sjovt via latter at få luftet sin "psykiske ventil" som Freud så fint udtrykker det.
Terapi er et rigtig godt værktøj til at lære os at håndtere vores problemer og se livet fra nye vinkler og perspektiver.
Vores samfund begynder så småt at være mere åbent omkring det at arbejde med sig selv på et dybere plan, terapi anses ikke længere kun for at være for psykisk syge, som da jeg f.eks var barn. Flere og flere mennesker går i terapi for at lære sig selv bedre at kende, lære at sætte sunde grænser, bearbejde stress, sorg, traumer, spiseforstyrrelser eller andre ting som kan være svære og sårbare at tale med andre om. Terapirummet er et støttende og ikke dømmende rum, et rum hvor du lærer en masse om dig selv og dine egne reaktionsmønstre. Så hvorfor gå med alle de svære ting alene når der nu sidder en masse dygtige terapeuter derude klar til at hjælpe dig.
Jeg har derfor samlet 8 fordomme om at være på kanalrundfart i egen navle, som jeg støder på i mit arbejde som psykoterapeut.
🌱 Barndom
Ja, vi skal også tale om barndom, vi som terapeuter har brug for både at forstå og lære vores klienter godt at kende og det indebærer derfor også spørgsmål omkring barndom, fokus er dog ikke kontant på barndom, men også en masse andre ting og vi vender kun tilbage til barndommen i det omfang det er relevant.
🌱 Gråd er den vigtigste faktor
Nej, det er ikke en blåstempling af os som terapeuter at få vores klienter til at græde, men jo større bevidsthed klienten får om sig selv jo mere kommer de i kontakt med det sårbare i livet og så kan det svært ikke at blive berørt af en given situation som bliver forløst i terapien.
🌱 Ændrer jeg min personlighed
Det meget korte svar er nej jeg vil nærmere påstå, at du kommer mere i kontakt med dit "sande" jeg og ikke længere vil være den du har lært du skal være for at gøre andre glade eller tilfredse. Men dine omgivelser kan sagtens føle, at du ændrer personlighed eller karakter fordi du både i og efter et terapiforløb ikke reagerer eller gør som du "plejer".
🌱 Bliver jeg retraumatiseret
NEJ, jeg er som psykoterapeut uddannet til at håndtere og støtte mine klienter på den bedst tænkelig måde, jeg er meget nænsom i min tilgang når jeg arbejder med traumer og mærker hele tiden ind i hvor min klient er ift. til fortællingen. Jeg går ikke nødvendigvis ind i traumet, men "dypper" kun tåen meget forsigtigt eller kredser stille og roligt rundt om traumet, alt efter hvor den enkelte klient er, netop for at undgå retraumatisering. Derudover modtager jeg løbende supervision og har altid en kollega, som jeg kan søge rådgivning/sparring hos.
🌱 Har jeg lyst til at udlevere mig selv til et fremmed menneske
Det handler jo helt og holdent om, om du er klar til at arbejde med dig selv, skabe nye mønstre, få en større handlekraft og om du har lyst til den forandring som terapien tilbyder.
🌱 Det er akavet
Ja, jeg oplever tit at klienterne føler det det akavet de første gange de kommer i terapi, det at skulle fortælle en fremmed om de ting som kan føles svære i livet og især de unge kan føle det meget grænseoverskridende i starten. Men langt de fleste finder en ro i rummet over tid og nyder faktisk at have et frirum til at fortælle om stort som småt uden at blive dømt. Terapi kræver ærlighed fra klientens side for, at jeg som terapeut bedst muligt kan støtte klienten.
🌱 Jeg har prøvet det før og det var ikke nogen succes, så hvorfor gøre det igen
Øv for at have haft en dårlig oplevelse men op på hesten igen, nærmest ALT hvad vi foretager os i vores liv, handler om en god relation, så jeg vil da personligt synes, at det er drønærgerligt, hvis du har haft en rigtig dårlig oplevelse hos en psykoterapeut eller psykolog, som gør, at du afholder dig selv fra at få hjælp fremadrettet. Den gode kemi mellem klient og terapeut er alfa og omega for at turde åbne op og være ærlig. Netop ærlighed er den vigtigste faktor i terapi for, at vi som terapeuter bedst muligt kan støtte og vejlede klienten.
🌱 Får jeg værktøjer i første session
Terapi er ikke et kvik fix. Det er for de fleste en selvvalgt rejse, som byder på nye vinkler og perspektiver i livet og det tager tid, jeg guider og støtter dig med at få bevidsthed, som gør dig i stand til skabe netop de værktøjer der fungerer for dig.
Terapi er en investering i dig selv og dit
velbefindende, har du råd til at lade være❤️